tiistai 22. huhtikuuta 2014

Ei kevättä ilman kylvöjä

Vuodet eivät ole veljeksiä.

Viime keväänä puhkuin intoa ja panostin köynnösten kasvatukseen. Taimia oli parisen sataa ja kaikki elämässä näytti tältä osin suorastaan mainiolle. Pienenä syrjähyppynä olin hankkinut kasvatuspöytää ilahduttamaan upean, lilan hortensian. Kuinka kaunis se olikaan.



Beauty.


Ihastuttava väri lumosi ostajan (ja järjen äänen).


Mutta miten kävikään? Hortensia alkoi voida huonosti. Totesin etten kai sittenkään osaa kastella sitä..? Hmm. Kunnes - huomasin että se on totaalisen täynnä punkkeja.

Mitenkäs nyt toimitaan?
Ovatko punkit jo ehtineet levittäytyä satoihin taimiin?
Tuhotaanko kaikki ja aloitetaanko alusta?
Toivotaanko parasta?

Toivoin parasta. Kesä 2013 alkoi rivakalla helleaallolla jo toukokuussa, eli taimet pääsivät pihalle todella hyvissä ajoin. Tiesin, että punkit ovat ehtineet ryömiskellä taimiin. Tiesin, että osa kasveista

a) maistuu niille paremmin, osa huonommin
b) osa kestää punkkien hyökkäyksiä paremmin, osa huonommin..

Tällä mennään!

Totuus on se, että punkkeja oli väkisinkin siellä ja täällä, mutta on niitä ollut lähes aina ennenkin. Niitä putkahtaa kesän mittaan - jostain. Eli ei kurjuutta kummempaa.

Kasvatuksen tuloksena tuli upeita kasveja. Laskin säästäneeni satoja euroja. Jos sitä punkkiepidemiaa ei olisi tullut, ehkä kasvit oisivat saaneet vielä paremman alun.. Mutta hienosti meillä silti meni kesällä 2013.


Eka Rudbeckia - kesäpäivänhattu. Suurta rakkautta.


Krassia ja samettikukkaa.


Sammaria, Rudbeckiaa ja oikealla koruköynnös, Chilen kaunotar.


Krassi ja päivänsini.


Entäs nyt?

Eletään huhtikuun loppua (oli muuten vuosi sitten tähän aikaan etupihan alaosa lumen vallassa..) ja olen pääsiäiseen mennessä kylvänyt ainoastaan herneen versoja. Hmm. Ihan kuin elämästäni puuttuisi jotain? Lähes aina minulla on ollut vähintäänkin basilikan taimet ja samettikukan taimet tulossa, eihän ilman niitä voi tulla kesää..? Sammareihin ihastui yksi ystävänikin ja hänellä on niitä iso liuta tulossa.

Tänään kävin kaupoilla ja vanha grilli lähti kiertoon, ostin orvokkeja ja multaa ja "yllättäen" eksyin siemenhyllyille. Mukaan lähti sammareita ja krassia.. Ooh.

Nyt laitoin jäderasioihin kohtuulliset (20-30 kpl per sammarilajike) kylvökset, että saisin kasvatuksen ilon. Kamu joka myös innostui sammareista laskeskeli kylväneensä tuhansia - joten autetaan toki myös naista hädässä jos hänelle siunaantuu ylitarjontaa..

Hei, basilikan siemenethän tästä vielä puuttuu? Pitänee piipahtaa siemenhyllyllä kun tänään suuntaan keskustaan.. Onhan se oikeasti noloa jos ei mitään laita - mutta vielä enemmän itsensä, omien luontaisten taipumustensa kieltämistä.  Kyllä taimia pitää olla.


Kevät - kasvun ihmeen aikaa!


***

3 kommenttia:

Kiva jos kommentoit!